Blog

Je moet niet alles geloven over de slaap van baby's

28 april 2021

Je moet niet alles geloven over de slaap van baby's

De slaap van baby's roept zoveel vragen op. Slaapt hij genoeg, is de slaapkamer warm genoeg? Heeft hij genoeg geslapen? Laten we een rondje maken langs alles wat je niet moet geloven over de slaap van baby's.

Je moet de slaapkamer van je baby goed verwarmen om te zorgen dat hij goed slaapt.

Stop. Het is niet nodig om de slaapkamer 's nachts te verwarmen. De baby slaapt goed in een kamer waar de temperatuur ligt tussen de 16 en de 18 graden. Het maximum ligt op 18 graden. Deze temperatuur lijkt misschien fris voor ouders maar dit is de temperatuur die wordt aangeraden door kinderartsen. Het is overigens wel zo dat Canadese onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband is tussen een plotselinge dood van de zuigeling en een te warme ruimte. Er wordt bovendien afgeraden om extra verwarmingsapparaten te gebruiken. Deze worden als gevaarlijk beschouwd vanwege het risico op vergiftiging door koolstofmonoxide en het brandgevaar door elektrische verwarming. 

Een slapende baby ligt stil.

Waar of niet waar. Een baby die gaat slapen belandt eerst in een onrustige slaapfase. Als hij gaat slapen, beweegt hij veel en huilt hij soms. Als je hem in je armen neemt, controleer dan of hij slaapt of wakker is. Maar in de diepe slaapfase ligt een baby wel stil, met een soms langzame ademhaling zonder oogbeweging achter de oogleden. 

Hoe minder slaapjes hij doet, hoe meer hij 's nachts slaapt.

Oei, dat is echt niet waar! Het tegendeel is zelfs waar. Als het kind geen slaapjes doet, dan wordt hij zo moe dat hij moeite heeft om in slaap te vallen als het bedtijd is. Bij gebrek aan slaap raakt hij geïrriteerd, opgewonden en wordt slapen een groot struikelblok voor ouders. Geen dutje overdag kan zorgen voor een gecompliceerde nachtrust. Tot de leeftijd van 4 jaar hebben kinderen een middagslaapje nodig om overdag in vorm te blijven. Het middagslaapje is een goede manier om de fysieke en mentale functies te versterken.

Om een baby te helpen om in slaap te komen, moet je massages mijden.

Dat klopt niet. Baby's houden juist van massages. Als het werkt voor jouw baby, dan is dat top. Het is een moment van uitwisseling met de ouder. Het is een intiem moment met een rustige sfeer waarna baby's makkelijker de slaap kunnen vatten.

Nachtelijke angsten, nachtmerries, het is allemaal hetzelfde

Nachtelijke angsten is één ding, en nachtmerries zijn zeker niet hetzelfde. Nachtelijke angsten komen voor tijdens de diepe slaap, terwijl nachtmerries wakker schudden. Angst, een huilbui, neem de tijd om hem gerust te stellen. Een nachtelijke angst maakt het kind bang en het is beter om hem niet wakker te maken; Het is daarentegen wel heel belangrijk om erover te praten met hem, en om te proberen te begrijpen wat hem overkomt. Als u hulp nodig hebt, dan kunt u contact opnemen met een psycholoog om uw kind te helpen om beter met zijn angsten om te gaan, om te ontdekken waar ze vandaag komen. Ze verstoren en verslechteren zijn slaap tenslotte.

Het kind heeft geen knuffel nodig om in slaap te vallen.

Een knuffel is een cruciaal overgangsobject voor het kind. Het is vaak een speelgoeddier of een pop die hem helpt om een link tussen de buitenwereld en thuis te leggen. Als het tijd is voor een slaapje of bedtijd 's avonds, dan is de knuffel er om het kind een veilig gevoel te geven. De knuffel verzacht de scheiding tussen kind en ouder als hij op bed ligt en troost zoekt.  

Bronnen:

ehp.niehs.nih.gov

Ameli.fr


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.