Blog

Recept: Rudolph het rendier koekjes

17 december 2021

Recept: Rudolph het rendier koekjes

Wat is er beter dan tijd doorbrengen met het koken met het gezin om je voor te bereiden op Kerstmis?In deze mooie feestperiode is het daarom tijd om de koksmuts op te zetten en de kerstkoekjes opnieuw op tafel te brengen, omringd door je dierbaren.

Benieuwd wat er op het programma voor de kerstworkshop staat dit? De traditionele zandkoekjes maar met een nieuw element: Pretzels! 

De ingrediënten van kerstkoekjes

  • 125 gram bloem
  • 40 gram witte suiker
  • 45 gram bruine suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 40 gram gemalen hazelnoten
  • 50 g boter in kamer temperatuur
  • 1 ei
  • 1 snufje zout
  • 1 snufje gemalen kaneel

Ter decoratie:

  • 1 zakje pretzels
  • Mini snoepjes zoals "mini smarties"

Het recept voor kerstkoekjes

  1. Doe alle ingrediënten in een kom (behalve de pretzels en smarties) en meng ze goed samen. Om van dit recept een volwaardige zintuiglijke ervaring te maken, kun je je kind met de handen laten mixen. Je kind zal verschillende texturen, verschillende temperaturen en geuren ontdekken. Dit zal ook helpen om de fijne motoriek te verscherpen. 
  2. Verdeel het deeg vervolgens in 12 bolletjes. Deze stap zal vooral de moeite waard zijn voor peuters die zullen leren om rondjes/ballen te maken. 
  3. Afhankelijk van de leeftijd van je kind, kun je dan een mini rekensessie  :
    - Tel tot 12 (Hier, hoeveel ballen liggen er voor je?)
    - Verdeel 12 in 10 + 2 (Hier heb je 10 smarties in voor me om de zandkoekjes te versieren, als ik er 2 optel, hoeveel is dat?)
    - Bewerk de tafels van vermenigvuldiging met 3 × 4, 6 x 2 en 12 × 1 (Je kan de ingrediënten voor je kind neerleggen om hem te helpen de berekeningen uit te voeren)
  1. Verwarm vervolgens, na de geïmproviseerde wiskundeles (of geen), de oven voor op 180 ° C.
  1. Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Leg de bolletjes deeg erop en druk ze een beetje plat met je vingers. Zet dit vervolgens 10-12 minuten in de oven, tot ze lichtbruin zijn.
  2. Breek ondertussen de pretzels doormidden. Dit zal je kleintje een gevoel van grondigheid leren. Zo leer je hem zijn fijne motoriek te gebruiken. En als fijne motoriek niet zijn ding is, kun je ook hele pretzels gebruiken om het hertengewei een beetje groter te maken om de zandkoekjes schattige rendiergezichten te geven!
  3. Buiten de oven, als de taarten nog warm zijn, plaats je de stukjes pretzel op de bovenkant van het zandkoekje om het rendiergewei te vormen door er licht op te drukken.
  4. Gebruik een Mini smarties snoepje om de neus te vormen. Laat dit daarna afkoelen. Onder invloed van warmte en koeling moeten deze decoratieve elementen vanzelf blijven plakken!

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.