Blog

Slaapjes, tot welke leeftijd geldt dat?

28 april 2021

Slaapjes, tot welke leeftijd geldt dat?

Ochtendslaapje, middagslaapje... Maar tot welke leeftijd gaat dat door? Een pasgeboren baby en een kind van 2 hebben niet dezelfde lichamelijke behoeften. Een ding is zeker: ze hebben beiden rusttijd nodig overdag. (en u trouwens ook...) Uitleg:

Waarom is het slaapje een must voor een baby?

Heel eenvoudig, omdat het een lichamelijke behoefte is. Een slaapje is een langzame diepe slaap die de nachtrust aanvult.
Als het kind slaapt, maakt het lichaampje groeihormonen aan die hem helpen om te groeien. Een mechanisme dat de botbouw en de genezing bevordert.
Maar dat is nog niet alles! Tijdens de slaap verwijdert het organisme het afval en wordt het immuunsysteem geactiveerd. Het lichaam gebruikt de slaaptijd van het kind om een goede ontwikkeling te garanderen. Magisch!

Een ander voordeel van het slaapje: de hersenen gebruiken deze tijd om de ontvangen informatie te verwerken en te onthouden. Zo gaat het centrale zenuwstelsel hem helpen bij het ontwikkelen van het leerproces en bij het behouden van zijn emotionele balans.

Slaapjes afhankelijk van de leeftijd

  • Vanaf de geboorte tot 3 maanden: het kind heeft 4 tot 6 slaapjes nodig overdag tussen de maaltijden door (borst- of flesvoeding),
  • Van 4 maanden tot 9 maanden: het kind heeft 3 slaapjes nodig, een aan het eind van de ochtend, 2 in de middag.
  • Van 9 tot 12 maanden: het kind doet een ochtendslaapje en een middagslaapje.
  • Vanaf 1 jaar en tot 18 maanden: geen slaapje meer in de ochtend, maar een langer slaapje in de middag.
  • 3 jaar: een kort slaapje na het middageten,
  • Vanaf 4 jaar: hij heeft rust nodig in een rustige kamer, zonder geluid.  

Op de basisschool doet mijn kind van 4 jaar geen slaapje meer, is dat wel goed? 

Vanaf 4 jaar wordt het slaapje geschrapt. Hij wordt vervangen door rusttijd. Echter, diverse gezondheidsprofessionals leggen uit dat het slaapje op deze leeftijd belangrijk blijft. Dankzij het slaapje herinneren kinderen de dingen die ze die dag geleerd hebben op lange termijn beter.

Huismoeder, ik heb het geluk dat ik de kinderen thuis heb met het middageten. Op school doen ze geen slaapje meer, maar mijn jongste van 4 is op als hij 's avonds thuiskomt. 's Middags laat ik hem even slapen nadat we gegeten hebben. Ik maak hem niet te laat wakker voordat we weer naar school gaan, zodat hij een beetje kan herstellen. Ik weet niet of ik de beste moeder ben, maar hij is niet meer zo opgewonden als hij 's avonds thuiskomt. Ik kan hem makkelijker in bed leggen.

Léa, mama van Solan, 4 jaar.  

En als ze ongeveer 6 jaar zijn, wat is dan de norm?

Kinderen gaan over het algemeen naar CP vanaf 6 jaar. Ze hebben op deze leeftijd geleerd om zonder slaapje te kunnen. Ze hebben zelfs meer behoefte aan vrije tijd in een rustige ruimte dan aan slapen.

Hoewel het slapen bij een kind van 6 geen must meer is, als u merkt dat er toch een grote behoefte aan is, controleer dan of hij genoeg slaap heeft gehad. U moet er zeker van zijn dat het slaapje echt herstellend is. Als het kind moe is, kunt u denken aan een slaapje in het weekend en op woensdagmiddag (indien mogelijk).

Hoe weet ik of mijn baby nog een slaapje nodig heeft? 

Boos, chagrijnig, zeurderig, zelfs helemaal door het dolle, het is mogelijk dat uw kind niet genoeg geslapen heeft en hier nog behoefte aan heeft. Misschien heeft hij een slaapje overdag nodig? Als het op schooldagen lastig is om rustige periodes te vinden, benut dan de dagen dat u alleen bent met uw kind optimaal. Geef hem een rusttijd na het middageten en laat hem zelfs een dutje doen als u het gevoel hebt dat hij dat nodig heeft. Want het is niet zo dat hij 's avonds beter gaat slapen als hij overdag rust heeft overgeslagen. Als een kind moe is, wordt hij vaak ook sjagrijnig en dan kan hij juist moeilijker in slaap vallen.

Vanaf zijn tweede jaar wil hij al geen slaapje meer doen.

Vanaf zijn tweede jaar is het een strijd om hem een dutje te laten doen. Hij wil nu al 2 weken geen dutjes meer doen. En als de dag op zijn eind loopt, dan kunt u wel invullen hoe het verloopt. Sjagrijnig, opgewonden, boos, het is echt een chaos in huis. Iedereen is geïrriteerd. Hij heeft zijn slaapje echt nodig. Maar bij de oppas wil hij alles net als de oudere kinderen doen, en dus niet slapen. Wat moet ik doen?

Loan, papa van Noah, 2 jaar

Het is mogelijk dat bepaalde kinderen geen dutje meer willen doen. Stel een tijd van rusten in zodra het mogelijk is. Het is een must, voor het lichamelijk en geestelijk welzijn van het kind. Liggend op een matras kunt u hem in een boek laten kijken. Hij kan gaan knuffelen met zijn knuffels. U kunt hem een verhaal voorlezen of hem zich laten vervelen. En misschien is het een idee om samen met hem een powernap te doen?

Een dutje op vakantie: lastiger?

Niet altijd. Uiteraard is uw kind in een nieuwe omgeving, maar daarom is het de ouders om hem gerust te stellen op deze superleuke plek waar jullie een overgetelijke tijd zullen beleven! Om hem te helpen met wennen aan zijn slaapplek, kunt u dezelfde rituelen toepassen als thuis voor het slapen gaan. Liedjes, verhaaltjes, knuffelen samen, zijn eigen knuffeltje… Het zijn gewoontes van uw kind die hem helpen om in slaap te vallen.

Als u hebt besloten om erop uit te trekken:

  • Gebruik dan de verplaatsingen met de auto voor zijn dutjes. Autostoel, wandelwagen, babydrager, uw kind wordt gewiegd door verplaatsing en valt zo makkelijker in slaap. Zelfs hij hij niet in zijn bedje thuis ligt, kan hij toch in slaap vallen. De vaardigheden van een kind om in slaap te vallen, waar ze maar willen, zijn een stuk meer ontwikkeld bij een kind dan bij ons.
  • U kunt als het echt warm is uw activiteiten vroeg in de ochtend plannen om vast te houden aan het middagslaapje en te zorgen dat uw kind het niet te warm krijgt. Zeer warme middagen zijn niet aanbevolen als tijdstip voor een uitje als je jonge kinderen hebt. Geen uitjes tussen 14.00 en 16.00 u. Ideaal om allemaal even te kunnen rusten.

 


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.