Blog

5 momenten met een baby die voor de papa's gereserveerd zouden moeten worden

11 maart 2021

5 momenten met een baby die voor de papa's gereserveerd zouden moeten worden

Er wordt vaak gesproken over de innige band tussen de moeder en haar baby... Maar toch moet de band met de papa niet verwaarloosd worden (of de 2e ouder, in algemene zin), want die is onmisbaar voor een goed gezinsleven. En ook al hebben sommige van hen soms moeite om hun plek te vinden tijdens en na de kraamtijd, is het evident dat ook zij tijd nodig hebben met de baby om de band te versterken. Dus om te breken met de oude clichés "de moeder geeft borstvoeding, en de vader verschoont" hebben we ouders uit de community gevraagd wat hun beste vader-kind momenten waren. Hier volgt de top 5:

1. Tijd voor het badje

Dit is bij uitstek een geschikt moment voor papa en de baby om samen van te genieten. Als we het over een badje hebben, hebben we het niet alleen over het wassen maar dan hebben we het over een heel spel van blikken, samenzwering, en spelletjes voor de grotere kindjes...
Papa kan ook het masseren van de baby na het badje op zich nemen. Heerlijk samen cocoonen. Voor Lea:

"Het badje is HET moment voor mijn man. Door zijn werk is hij weinig thuis. Daarom is het een vast moment geworden voor hem. En ik juich dat natuurlijk toe!"

En verder...

Het vrije Badje, dit is een fysiologische superveilige methode om een badje te geven.

2. Rituelen zintuiglijke prikkeling

Per gezin verschillen de prikkelingsrituelen.
Als het kind de fles krijgt, dan kan papa de fles voorbereiden en geven. Hij kan het kind ook naar de oppas brengen, zoals Magali vertelt:

"Wij verdeelden de taken bij ons. Ik bracht onze oudste naar school voordat ik de metro nam om naar het werk te gaan. In de tussentijd kleedde mijn man de Baby aan en speelde een half uurtje met hem voordat hij hem naar de oppas bracht. Ik heb de rollen wel eens om willen draaien, maar mijn man weigerde pertinent! Het was ZIJN moment."

3. Tijd om te eten

Ook al is borstvoeding een exclusieve taak van de moeder, kunnen papa's het vervolg van het avontuur volledig overnemen!
Officieel wordt er aangeraden om met gepureerd voedsel te starten vanaf 4 maanden. Sommige papa's zijn misschien wel supertrots als ze hun eerste puree zelf maken! Dat gold wel voor Antoine:

"Na maanden borstvoeding had ik echt zin om de taak van de voeding op me te nemen voor mijn zoon. Ik maakte zelf zijn puree met BabyCook, en ik gaf hem zijn allereerste lepeltje eten. Mijn vrouw stond achter ons, maar ik heb alles gedaan."

4. De avonden

Dit zijn de momenten die de ouders zich altijd goed herinneren! De avond, dat is HET ritueel bij uitstek om de band ouder-kind te verstevigen. Voor Caroline:

Het was win-win: ik was met verlof, heel moe van de dag, en ik genoot van dit moment om even lekker te ontspannen. En hij, hij profiteerde van zijn kindje, in alle rust beleefde hij dit intieme moment.

En verder...

Waarom is voorlezen zo belangrijk?

5. Een dutje voor twee

Omdat niet alleen de moeders moe zijn door hun nieuwe rol, ook de mannen hebben recht op een dutje! Als je je bed hebt uitgerust met een cosleeper, dan kan je partner in alle veiligheid naast de baby gaan liggen om even een dutje te doen. Hij kan anders ook de reiswieg/wipstoel van de baby bij het bed of de bank zetten om even te genieten van een rustig momentje samen. Erwan vertelt:

"Met de korte gebroken nachten, het werk, de boodschappen... moet ik bekennen dat ik in het weekend samen met onze baby een dutje deed. Ik vind het heerlijk om zijn lieve zachte ademhaling te horen.. dat maakt me rustig, een soort ASMR ha ha"

En wat zijn jouw kwaliteitsmomenten met je baby?

 


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.