Blog

Lees meer over slaapstoornissen bij kinderen

24 maart 2021

Lees meer over slaapstoornissen bij kinderen

Wordt hij 's nachts vaak wakker na een nachtmerrie?  Misschien is hij aan het slaapwandelen of is hij het slachtoffer van nachtelijke paniekaanvallen waardoor hij niet kan slapen?  Al deze slaapstoornissen worden   parasomnieën  genoemd.  Hoe kunt u uw kind helpen als hij ermee wordt geconfronteerd?  De antwoorden vind je in dit artikel. 

Nachtmerries, de meest voorkomende slaapstoornis

Nachtmerries zijn geen nachtelijke paniekaanvallen. Ze kunnen al verschijnen als je kindje 1 of 2 jaar oud is, maar kunnen op elke leeftijd voorkomen. Ze komen voor in het midden of aan het einde van de nacht. Als deze slechte dromen nooit hetzelfde zijn en zeldzaam zijn, is er geen reden tot bezorgdheid. Maar als ze terugkerend worden, kunnen ze een echte zorg worden: het kind krijgt niet genoeg slaap en is misschien bang om naar bed te gaan. Bedtijd wordt ingewikkeld en u moet geduld hebben om hem gerust te stellen.

Als dit ondanks het serene klimaat dat u elke nacht voor uw kind bedenkt, terugkerende nachtmerries niet verminderd, kunt u een psycholoog raadplegen om hem te helpen deze nare droom te begrijpen (erover praten, er woorden over zeggen, het materialiseren in tekenen, kan hem helpen het uit zijn hoofd te krijgen en er een slechte herinnering van te maken).

Mijn kind is slaperig

Slaapwandelen treft kinderen vanaf 6 jaar. Het gebeurt aan het begin van de nacht, in een periode van langzame slaap. Maar het is zeldzaam dat deze toestand langer duurt dan een paar minuten. Het kind kan midden in de nacht opstaan ​​en zelfs de ogen open hebben, wat indrukwekkend kan zijn. In staat om te lopen, de zorg is dat hij zichzelf in gevaar brengt als hij de trap af gaat of probeert op een voorwerp te klimmen. Hij zou kunnen vallen. 

Als uw kind aan het slaapwandelen is, moet het pand veilig worden gemaakt. Controleer voordat u naar bed gaat of er niets op de grond rondslingert en vergeet niet de deur van zijn kamer te sluiten zodra hij slaapt. Als je hem ziet opstaan, is het vaak voldoende om hem bij de hand te nemen zonder een plotseling gebaar. Je brengt hem terug naar zijn kamer om naar bed te gaan. De volgende dag zal hij zich niet herinneren wat er is gebeurd als je hem vraagt ​​waarom hij die nacht opstond. 

Nachtmerries 

Het is een schikachtig ontwaken, beangstigend voor het kind. Vaak vergezeld van geschreeuw en gehuil,  nachtelijke paniekaanvallen  leiden tot zweten en  intense verschrikkingen. Zijn ademhaling is schokkerig en zijn hart klopt met hoge snelheid. Bang, hij kan niet antwoorden als je met hem praat. Als het kind tijdens deze nachtmerrie niet wakker wordt, moet ervoor worden gezorgd dat hij niet uit zijn slaap wordt gehaald, aangezien de reacties slechter kunnen zijn. Ze kunnen reflexen uitlokken die hem buiten zichzelf zetten, of zelfs ervoor zorgen dat hij zichzelf uit bed werpt. Deze verschrikkingen kunnen soms 20 minuten duren. Ze komen vooral voor bij kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud. De vraag is of ze repetitief kunnen zijn en een echte slaapstoornis kunnen veroorzaken die leidt tot rusteloze en moeilijke nachten die het ritme en de vorm doorbreken.  

Mijn kind praat 's nachts

Hij praat terwijl hij slaapt. Dit heet  somniloquy. Stel gerust dat het niets ernstigs is. Uw kind kan tijdens het slapen woorden of stukjes zinnen zeggen. Dit gebeurt vaak na een belangrijke gebeurtenis gedurende de dag.

Verwarrend ontwaken

Ze worden vaak verward met nachtelijke paniekaanvallen en verschijnen voor de leeftijd van 5 jaar. Dit ontwaken begint met gegrom en volgt dan met huilen en rusteloosheid. Nachtelijk ontwaken is een fenomeen dat meerdere keren in dezelfde nacht kan worden herhaald en tot een half uur, soms meer dan een uur kan duren. Als we de indruk hebben dat het kind met deze verwarring wakker wordt, is dat  niet zo. Hij slaapt. Maar het kind kan uit angst uit bed komen en uw hulp weigeren. Heel vaak zal hij kunnen kalmeren en terug naar bed gaan.

Wat veroorzaakt slaapstoornissen bij een kind?

De oorzaken zijn talrijk:

  • Spanning,
  • Ongerustheid,
  • Ziekte,
  • Koorts,
  • Intense sport die laat op de dag wordt beoefend,
  • Slaaptekort,
  • Onregelmatig slaapritme.  

Hoe het te genezen? 

Deze symptomen treden vaak periodiek op. Dit kan 2 weken duren en daarna weer normaal worden. En maanden later hervatten.

Bij parasomnie bij een kind is behandeling niet nodig. Het is vooral nodig om met hem te praten om de bron van de zorg te kennen. Hoe meer je met hem praat, hoe meer hij in staat zal zijn zijn gedachte te legen en zich gerustgesteld, getroost en in staat zal zijn om zijn rusteloze nachten te kalmeren. Leg het voorzichtig neer, met een nachtlampje. Doe ontspanning, meditatie, yoga met uw kind voordat u naar bed gaat. Vertel hem zijn favoriete verhaal en stel hem vooral gerust.

Maar deze aandoeningen kunnen gevolgen hebben voor de slaap van uw kind: 

  • Gecompliceerde  bedtijd: weigering om naar bed te gaan, crisis voor het slapengaan,
  • Herhalende nachtmerries,
  • Kind constant moe, prikkelbaar, nerveus.

Neem contact op met uw arts om je kind te helpen een goede nachtrust te krijgen. Deze gevolgen zijn van invloed op zijn sociale leven en kunnen zijn dagelijkse leven, zijn fysieke en mentale welzijn verstoren. 

Medicijnen om het kind te helpen het hoofd te bieden? 

Geneesmiddelen worden alleen voorgeschreven in gevallen waarin de parasomnieën aanhoudend zijn en aanzienlijke verstoringen veroorzaken die het leven van het kind en zijn gezinsleven beïnvloeden.


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.