Blog

Encopresis, apopatofobie ... als de baby moeite heeft met de stoelgang

25 februari 2021

Encopresis, apopatofobie ... als de baby moeite heeft met de stoelgang

Ouders kijken er vaak naar uit wanneer hun baby zonder luiers zal zijn.  Dus als hij zijn eerste plas op de pot pakt, hebben we de neiging om de overwinning te huilen, soms zelfs een beetje te snel!  Omdat bepaalde acquisities soms wat meer tijd nodig hebben om definitief tot stand te komen.  En als de "plas" -aflevering vaak als een brief naar het postkantoor gaat, komt het voor dat het iets ingewikkelder is met "de grote commissie": sommige baby's kunnen er enkele maanden (zelfs jaren) over doen voordat ze ermee klaar zijn. "Ongevallen" en / of obstipatie.
Dus waarom zijn baby's bang om te poepen?  En hoe kunnen we de kinderen helpen?  We vertellen je alles!

Apopatofobie, angst voor poepen:

Vanaf de geboorte dragen baby's   luiers  en hun inhoud altijd bij zich.  Hoewel ouders de luier snel verschonen als deze vies is, blijft de vers geloosde poep nog een tijdje in direct contact met de baby.
Maar als je een potje of het toilet passeert, wordt het erger: het zadel "valt" onder invloed van de zwaartekracht en het kind heeft de indruk dat een deel van zichzelf uit elkaar gaat.
Soms wordt deze angst voor poepen intenser, zo erg zelfs dat het kind terughoudend is, terughoudend… tot het punt dat het uiteindelijk een min of meer grote hoeveelheid in zijn slipje doet - dit wordt   encopresis genoemd  .  Encopresis treft tot 4% van de kinderen vanaf 4 jaar.

Oplossing:

Zoals vaak raden we u aan er openlijk met uw kind over te praten.  Je kunt hem in eenvoudige en sympathieke bewoordingen uitleggen hoe het spijsverteringskanaal werkt, van de mond tot de sluitspieren.  Er zijn veel kinderboeken over dit onderwerp.  Hier bevelen we met name het boek "Le Grand Voyage de Monsieur Caca" (ed. Les 4 Coups) aan.

Het psychologische blok:

Het verwerven van continentie gaat vaak hand in hand met de beroemde fase van oppositie, ook wel   Terrible Two genoemd  .  Dus geconfronteerd met onze onophoudelijke of zelfs dringende aanmoediging, kan het gebeuren dat het kind volledig blokkeert.
In dit geval is er maar één oplossing: blijf kalm en praat er niet meer over!  Laat het met rust: door zoveel druk rond het potje en "netheid" te voelen, verliezen sommige kinderen het contact met de signalen die hen van nature naar het toilet zouden sturen.  Het kan er zelfs voor zorgen dat ze verstopt raken, een verergerende vicieuze cirkel.  Dus vermijd het onderwerp een paar weken.
Als uw kind verstopt is, geef zijn spijsvertering dan de tijd om zonder stress zijn ritme te hervinden.  Zorg voor een geschikt dieet, rijk aan voedingsvezels, om de doorvoer te helpen reguleren.

Als de buik van uw kind pijnlijk wordt of als de situatie verslechtert, aarzel dan niet om met uw verwijzende kinderarts te praten!


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.