Blog

Deskundige mening: hoe u de juiste schoenen voor uw baby kiest

30 maart 2021

Deskundige mening: hoe u de juiste schoenen voor uw baby kiest

Dat is het, de baby heeft zijn eerste stapjes gezet!  Het is tijd om zijn eerste schoenen voor hem te kopen.  Een belangrijke stap die niet mag worden verwaarloosd, voor het comfort maar ook voor de gezondheid van de baby. 
Marie-Claire, onze referent pedicure-podoloog, vertelt ons hoe u de juiste schoenen voor uw baby kunt kiezen.

De eerste schoenen: op welke leeftijd?

Sommige kinderen staan ​​heel vroeg op, maar dat betekent niet dat ze schoenen aan moeten.  De schoenen zijn er niet om te begeleiden bij het leren lopen, of om de baby te helpen "te stabiliseren", zoals we soms horen.  Voor zijn eerste onafhankelijke stapjes is het ideaal om je baby op blote voeten te laten, zodat hij de spieren van zijn voetboog ontwikkelt.  Zodra hij zelf een paar stappen heeft gezet, kun je zijn eerste schoenen kopen.

Welke maat te kiezen?

Alle schoenenwinkels hebben een “   schoenmeter  ”, een hulpmiddel waarmee je de voetjes van baby's kunt meten.  Verkopers in speciaalzaken zijn meestal goed advies en kunnen u begeleiden naar de ideale maat.  Zit je baby tussen twee maten in, kies dan altijd de grotere maat.

Houd er ook rekening mee dat een kind zelden klaagt over pijnlijke voeten, dus het is aan de ouders om hun gedrag te observeren voor eventuele ongemakken.  Valt het kind op een ongebruikelijke manier?  Dit is vaak een teken dat de schoen niet geschikt is voor hem of te klein wordt.  

Welk model te kiezen?

Het kind moet zijn tenen zonder ongemak kunnen bewegen in een schoen die de voet ondersteunt zonder deze samen te drukken.  Het moet ook goed vasthouden aan de enkel, met een versteviging aan de achterkant.
Wij geven daarom de voorkeur aan halfstijve zolen.  Op deze leeftijd is de voetzool van de baby nog steeds bedekt met een vetkussentje, wat de indruk geeft van een "platte voet".  Het is daarom belangrijk om de spieren de kans te geven om te werken en de voet op natuurlijke wijze te verwijden.

Voor de allerkleinsten is het beter om ballerina's te vermijden die de enkel niet ondersteunen en ervoor te zorgen dat lage modellen de malleolus (het enkelbot) niet beschadigen.  We geven de voorkeur aan modellen met veters waardoor de schoen correct kan worden afgesteld. 

Kortom: advies van de podoloog

  • Geen schoenen voor het verwerven van wandelen
  • Laat het kind zoveel mogelijk blootsvoets zijn
  • De ideale schoen: een vetermodel (of klittenband) dat de enkel ondersteunt zonder deze samen te drukken en een antislip halfstijve zool heeft. 
  • In de zomer: kies voor halfopen modellen met frontversteviging
  • Vervang de schoenen regelmatig: het is beter om een ​​goedkoper model te kopen dat regelmatig wordt vervangen om de groei van de voet goed te volgen

Goed om te weten  : Als het kind na drie jaar nog steeds een afwijkende enkel of knie heeft (bijvoorbeeld als hij op zijn tenen loopt, zijn voeten naar binnen wijzen of zijn knieën elkaar raken), is het belangrijk om eerst een kinderarts te raadplegen en daarna een podotherapeut voor vroege behandeling, die deze problemen zeer effectief zal oplossen.

Met dank aan Marie-Claire, pedicure in de regio Parijs


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.